داروخانه ای کامل با زردچوبه
زردچوبه یا زَرچوبه یا زَرده چال نوعی گیاه و ادویه ای است از رده زنجبیل وارها (Liliopsida). راسته زنجبیل ها، تیره زنجبیلیان، گونه زردچوبه ای ها. پودر آن به رنگ زرد تیره و گاهی روشن است. که یکی از پرکاربرد ترین ادویه ها به شمار می رود. رویشگاه اصلی این گیاه هند است. و قسمت اصلی ادویه معروف کاری را تشکیل می دهد.
این گیاه یکی از قویترین آنتی اکسیدان هاست. و باعث کاهش التهاب در بدن، ترمیم پوست و بهبود حواس شناختی می شود. زردچوبه به دلیل غنی بودن از ترکیب شیمایی ای بنام کورکومین باعث بهبود مقاومت به انسولین در بیماران دیابتی، خنثی شدن انسولین اضافی خون می شود. و درنتیجه جلوگیری از خستگی ناشی از کاهش گلوکوز خون و کاهش اشتها و وزن می گردد.
ریشه خشک و پودر آن به تنهایی یا مخلوط با دیگر ادویه ها در ایران، پاکستان و هند مصرف زیادی دارد. از برگ های آن در بعضی مناطق آسیا به صورت دُلمه نیز استفاده می کنند. هر چند به عنوان طعم دهنده از مواد اصلی ادویه ها است، اما از آن به عنوان رنگ غذایی نیز در پارهای از مناطق استفاده می کنند.
کاربرد های درمانی زرد چوبه
زردچوبه کمک و غلبه بر التهاب می کند. و به درمان ناخوشی های تحریک کننده مانند سرطان و ورم مفاصل هم کمک می نماید. به خاطر ترکیبات کورکومین اش، این ادویه نیز فواید عصبی و سلامتی قلبی عروقی را نیز به همراه دارد.
-
ویژگی های ضد التهابی
در مطالعات متعدد، کورکومین، یک ترکیب قوی در زرد چوبه شناخته شده است. که می تواند تورم بدن را کاهش دهد. یکی از راه های افزایش مصرف آن، اضافه کردن آن به غذاها در هنگام آشپزی است. که در اکثر غذاها استفاده می کنیم. شما می توانید چای زردچوبه را نیز بنوشید. چهار فنجان آب و یک قاشق چای خوری از این ادویه را بجوشانید. همچنین می توانید لیمو یا عسل برای طعمش اضافه کنید.
-
خاصیت آنتی اکسیدانی
این ادویه با از بین بردن رادیکال های آزاد، مهار پراکسیداسیون، و کاهش پیچیدگی های آهن مشهور است. که همه آنها نتیجه مستقیم خاصیت های آنتی اکسیدانی آن هستند. و نه فقط گیاه آن، بلکه حتی روغنش هم خواص آنتی اکسیدانی اش را دارد. در مطالعه ای دیگر که بر روی موش ها انجام شد، توانست از استرس اکسیداتیو ناشی از دیابت به خاطر خواص آنتی اکسیدان آن جلوگیری کند.
-
بهبود سلامت مغز و جلوگیری از بیماری های عصبی
کورکومین موجود در این ادویه می تواند تجدید حیات سلول های مغزی را نیز افزایش دهد. و آروماتیک – تورمرون، یک ترکیب فعال دیگری در آن است که می تواند رشد سلول های بنیادی عصبی در مغز را تا 80 درصد افزایش دهد. همچنین کورکومین می تواند به درمان افسردگی، دیسکینزی ناخوشایند (شامل حرکات ارادی و غیرارادی) و نوروپاتی دیابت کمک می کند. در مطالعات دیگر حیوانات، کورکومین نیز اثرات سودمند تری نسبت به استرس مزمن به نمایش گذاشته بود.
-
جلوگیری از بیماری های قلبی
ویژگی های آنتی اکسیدانی زردچوبه به ویژه در مورد دیابت، تحت حفاظت قلب قرار دارند. کورکومین موجود در آن به کاهش سطح کلسترول خون کمک می کند در نتیجه به سلامت قلب کمک می کند.
-
تاخیر در پیری و جوان ماندن
زردچوبه حاوی رنگدانه های کورکومینوئید هستند. که به ژن هایی تبدیل می شوند که ترکیب آنتی اکسیدان ها را افزایش می دهند. این فرآیند از سلول های مغز و پوست و همچنین از آسیب دیدن رادیکال آزاد محافظت می کند. غلظت را بهبود می بخشد و به وجود آمدن خطوط، چین و چروک ظریف را کاهش می دهد.
-
کمک به درمان دیابت
طی یک بررسی علمی، کورکومین می تواند سطح گلوکز خون را کاهش دهد. در نتیجه به جلوگیری از دیابت کمک می کند. در مطالعه ای دیگر، افراد پیش دیابت که به مدت 9 ماه دوز تجویزی از کورکومین را دریافت کردند، احتمال ابتلا به دیابتشان کم تر شد. این ترکیب همچنین می تواند نحوه عملکرد سیستم ایمنی فعال در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را نیز تغییر دهد. همچنین می تواند داروهای ایمن سازی تجویز شده برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را تقویت کند. در مطالعه ای دیگر، مکمل های کورکومین استرس اکسیداتیو تجربه شده توسط موش های دیابتی را کاهش داده بود.
-
سم زدایی کبد
طبق گفته مرکز پزشکی مریلند، کورکومین موجود در زرد چوبه، تولید صفرای کبد را تحریک می کند. کبد، همانطور که می دانیم، از صفرا برای بیرون کردن سموم استفاده می کند. همچنین کیسه صفرا، سلول هایی را که ترکیبات مضر را می شکنند، تولید می کند. اثرات سم زدایی کورکومین آن قدر خوب است که می تواند برای درمان مسمومیت جیوه ای هم استفاده شود.
کاربرد های زرد چوبه
-
طب سنتی
زردچوبه گیاهی است که در طب سنتی از دیرباز دارای جایگاه ویژه ای است. گیاه آن پایا به ارتفاع یک و نیم متر است. با برگ های قاعده ای ساقه بدون دمبرگ با غلاف مشخص، گل های این گیاه، به صورت سنبه ای محصور در دو برگچه ی مایل به زرد می باشند. از آنجایی که زرد چوبه در بسیاری از غذا های ایرانی مورد استفاده قرار میگیرد. باید طبع آن را در ذهن داشت. این ادویه دارای طبع گرم و خشک است پس بهتر است همراه با مصلحات آن استفاده شود.
این گیاه باعث کاهش ترشحات معده می شود. ضد زخم معده و دئونوم است در غلظت های بالا اثر باکتری کشی دارد. به دلیل قابلیت فتوتوکسی سیتی کورکومین موجود در آن، در درمان اختلالات پوستی (پسوریازیس و عفونت ویروسی) کاربرد دارد. کورکومین حلقوی فعالیت ضد نماتدی دارد.
خواص زرد چوبه در طب سنتی
- برای رفع لک های تیره پوستی استفاده می شود.
- در قدیم از آن برای خشک کردن زخم ها استفاده می شد. و امروزه هم استفاده می شود.
- در جایی که زالو گذاشتید برای بند آوردن خونریزی مفید است.
- در برخی از اسهال های خونی نیز موجب بند آمدن خون می شود.
- برای باز کردن انسداد های کبد مفید است. بنابراین برای درمان بعضی زردی ها بسیار موثر می باشد.
- تقویت معده و بادشکن بودن است.
- هم عطر خوبی دارد و هم برای هضم خوب است و هم باد ها را رفع می کند.
- برای رفع دمل های موضعی مفید می باشد.
- قاعدگی بانوان را تنظیم می کند.
- می تواند برای کسانی که بیماری قلبی دارند کمی مضر باشد که مصلح آن آبلیمو یا آب نارنج است.
- چون حرارت قلب زیاد است برخی ممکن است به خوردن زردچوبه حساس باشند. و تپش قلب ایجاد شود و فشارخون بالا رود.
- زردچوبه گردش خون در داخل بدن و داخل عروق را بهبود می بخشد. از تشکیل لخته هایی که در داخل بدن ایجاد میشوند جلوگیری میکند.
چای زردچوبه
یکی از روش های معمول تری که خواص بسیار بیشتری از مصرف زردچوبه خام می تواند داشته باشد، استفاده از چای آن است. این چای از گیاه خام یا پودری تهیه می شود. با تحقیقات علمی ثابت شد که محصولات و فرآورده های تولیدی این ادویه به شکل چای و یا انواع نوشیدنی دارای مقدار موثرتری از کورکومین قابل جذب در بدن هستند. و میتوانند خواص بیشتری نیز داشته باشند.
برای تهیه چای زردچوبه مراحلی وجود دارد که به شرح زیر است:
- ۴ فنجان آب را می جوشانیم.
- ۱ تا ۲ قاشق چای خوری زردچوبه ی آسیاب شده، رنده شده یا پودری را به آب بیفزاییم.
- باید صبر کنیم تا ترکیب به دست آمده به مدت ده دقیقه بجوشد.
- چای را در ظرفی میریزیم و به مدت ۵ دقیقه میگذاریم تا خنک شود.
روغن زرد چوبه
روغن زردچوبه از روغن های ضروری بسیار مفید است. که به دلیل خاصیت ضد التهابی، ضد درد، ضد میکروبی، ضد قارچی، ضد عفونی کننده از دیرباز در زمینه های مختلف پوست، مو، پخت و پز و آروماتراپی کاربرد داشته است. این روغن معجزه گر از ریشه زردچوبه استخراج می شود. و دارای خواص زیادی می باشد. که از آن جمله می توان به تسکین دردهای مفصلی، سلامت دهان و دندان، قلب و مغز، درمان افسردگی، سرماخوردگی، زخم، سلامت پوست، مو و کبد اشاره کرد.
♦ طبع روغن زردچوبه گرم و خشک است.
خواص دارویی و فواید روغن زردچوبه
-
دهان و دندان
روغن زردچوبه دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی است. که به کاهش التهاب دندان و درمان بیماری های لثه کمک می کند و از پلاک دندان جلوگیری می نماید. کافیست چند قطره از این روغن را با 2 لیوان آب مخلوط کنید و به صورت دهانشویه استفاده نمایید.
-
آرتریت (درد های مفصلی)
این روغن به دلیل خاصیت ضد التهابی برای تسکین درد ناشی از بیماری های آرتریت و مفاصل مفید است. و در طب سنتی چینی و آیورودا از این روغن به صورت گسترده برای درمان ورم و دردهای مفصلی استفاده می شود. به نظر می رسد این روغن برای کاهش دردهای عضلانی نیز مفید باشد.
♠ درمان درد مفاصل با روغن زردچوبه
250 گرم موم پارافین را داخل ظرفی بگذارید. سپس قابلمه ای را پر از آب کنید و روی اجاق قرار دهید تا خوب گرم شود. اما به جوش نرسد. لبه ظرف پارافین را روی آب گرم بگیرید تا به آرامی و در دمای حدود 37 درجه سانتی گراد ذوب شود. بعد از این که پارافین ذوب شد 25 قطره روغن زردچوبه را به آن اضافه نمایید. حتما از دستکش و عینک استفاده کنید. و ظرف پارافین را به آرامی با حرکات دایره ای تکان دهید.
مشاهده می کنید که پارافین و روغن به آرامی سفت می شوند. مقداری از این ماده را روی مفاصل دردناک قرار دهید. این کار به تسکین طولانی مدت درد و کاهش التهاب کمک می کند.
-
سلامت قلب
ادویه و روغن این گیاه حاوی ماده کورکومین می باشند. که برای بهبود سلامت قلب و عروق و کنترل سطح کلسترول خون مفید است. و یکی از بهترین مواد طبیعی برای پیشگیری از مشکلات قلبی می باشد. مطالعات نشان می دهد کورکومین ماده ای ضد سرطان، ضد اکسید کننده و ضد ترومبیک است. و خاصیت ضد التهابی روغن زردچوبه نیز از این ماده نشات می گیرد.
-
سرماخوردگی
این روغن برای درمان سرماخوردگی، عفونت برونشیتی، سرفه و گرفتگی بینی مفید است. و کورکومین موجود در آن دارای خاصیت ضدویروسی است. که با ویروس های مختلف از جمله آنفلوآنزا، چیکونگونی، هرپس، اچ آی وی و اچ پی وی مقابله می کند.
-
ضد آکنه
روغن زردچوبه به دلیل خاصیت ضد قارچی و ضد عفونی کننده به خشک شدن جوش ها کمک می کند. و از افزایش تعداد جوش و آکنه پیشگیری می نماید.
♠ ماسک ضد آکنه
برای درمان جوش و آکنه 2 قطره روغن زردچوبه را با 2 قاشق غذاخوری از روغن های حامل مانند روغن نارگیل مخلوط نمایید. و روی ناحیه مورد نظر اعمال کنید. و بعد از 10 دقیقه بشویید.
-
جوانسازی پوست
این روغن به چهره شما درخشندگی خاصی می بخشد. و به جوانسازی و شادابی آن کمک می کند.
♠ ماسک روغن زردچوبه و روغن زیتون
2 قطره روغن زردچوبه را با 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید. و هر شب صورت خود را با آن ماساژ دهید.
-
از بین بردن چین و چروک
روغن این گیاه به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی به کاهش چین و چروک پوست و سایر علائم پیری کمک می کند.
♠ ماسک ضد پیری
4 قطره روغن این گیاه را با 4 قاشق چایخوری روغن بادام مخلوط کنید. و هر شب صورت خود را با آن ماساژ دهید. و بعد از برداشتن روغن اضافی بگذارید تا صبح بماند.
⇐ پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از وضعیت جشنواره ها و محصولات جدید تهرانسلر، صفحه اینستاگرام ما را دنبال نمایید.