لبو، مهار ناپذیر!
ریشه اصلی گیاه چغندر،لبو می باشد.در زبان های بابل و آشور چغندر را لپتو می نامیدند و نام لپتا و لیپتا در آرامی کاربرد داشته است،برخی افراد معتقدند که این نام ها باعث نام گذاری لبوی فارسی شده است.
چغندر در خاور میانه باستان برای اولین بار شناخته شده و خورده شده است، عمدتاً به خاطر سبزی هایش، و توسط مصریان باستان، یونانی ها و رومی ها پرورش داده می شد.
در دوران رومی ها چغندر هارا برای استفاده از ریشه هایشان کشت می کردند و از قرون وسط،چغندر برای درمان بیماری های مختلف، به ویژه بیماری های مربوط به هضم غذا و خون استفاده می شد.
البته در اروپا پس از جنگ جهانی اول کمبود مواد غذایی و بیماری ها باعث شد که اروپاییان به خوردن چغندر روی بیاورند.
از لبو می توان به عنوان رنگ قرمز خوراکی برای بهبود رنگ و طعم رب گوجه فرنگی، سس، دسر، مربا و ژله، بستنی، آب نبات و غلات صبحانه استفاده کرد.
ترکیبات چغندر
چغندر خام 88 درصد آب، 10 درصد کربوهیدرات، 2 درصد پروتئین و کمتر از 1 درصد چربی دارد.
چغندر خام در مقدار 100 گرمی، 180 کیلوژول (43 کیلو کالری) انرژی غذایی را تامین می کند.
اگر بخواهیم به طور دقیق ارزش غذایی چغندر خام را سنجش کنیم:
کالری 43
فیبر 2.80 گرم
آب 87.58 گرم
قند 6.76 گرم
کربوهیدرات 9.56 گرم
چربی 0.17 گرم
کلسترول 0
پروتئین 1.61 گرم
افراد دانا معتقد هستند که مصرف آب چغندر به طور متوسط فشار خون سیستولیک را کاهش می دهد اما فشار خون دیاستولیک را کاهش نمی دهد.
رنگ قرمز بتانین چغندر،در بدن تجزیه نمی شود و در غلظت بالای خون ممکن است به طور موقت باعث شود ادرار یا مدفوع به رنگ قرمز دربیاید.
اگرچه همین رنگ قرمزی چغندر در مدفوع و ادرار بی ضرر است، اما ممکن است به دلیل شباهت بصری به نظر برسد مدفوع خون آلود است، با به وجود آمدن هماتوشزی (خون در حال عبور از مقعد، معمولا در داخل یا همراه با مدفوع می باشد) یا هماچوری (خون در ادرار) ،نگرانی در اکثر افراد ایجاد می کند.
ارزش غذایی لبو قرمز
لبو دارای ارزش غذایی بسیاری است و دارای انواع ویتامین ها و … می باشد مانند:
- فولات و منگنز
- تیامین
- ریبوفلاوین
- ویتامین B6
- پانوتنیک اسید
- کولین
- بتایین
- منیزیم
- فسفر
- پتاسیم
- روی
- مس و سلنیوم
خواص چغندر قرمز
-
محافظت از پوست
این گیاه پر از مواد معدنی و ویتامین می باشد که این مواد معدنی و ویتامین باعث نرم تر شدن و سفیدتر شدن پوست می شود،البته هرچه از خواص چغندر و لبو قرمز برای پوست بگوییم کم است.
-
استحکام بخشیدن به استخوان و دندان
چغندر به طور فراوانی دارای کلسیم می باشد ، برای داشتن استخوان و دندان سالم و محکم وجود کلسیم ضروری است.
-
از پوکی استخوان جلوگیری می کند
لبو دارای نیترات می باشد که پس از ورود به بدن تبدیل به نیتریک اسید می شود.
پوکی استخوان یکی از بیماری هایی است که نیتریک اسید از آن جلوگیری می کند.
-
قوای جنسی افراد را تقویت می کند
چغندر سرشار از مواد معدنی به نام بروم است،وجود بروم باعث تولید هورمون های جنسی می شود. افزایش میل جنسی،افزایش باروری و تحریک اسپرم از خواص چغندر می باشند.
-
کمک به هضم غذا
چغندر دارای فیبر می باشد که فیبر موجود در چغندر باعث هضم آسان غذا می شود.
-
میزان کلسترول را کنترل می کند
یکی از خواص مهم لبو کنترل کلسترول بدن می باشد،اگر به طور مداوم لبو مصرف کنید،فیبر موجود در چغندر به کاهش و کنترل کلسترول بد کمک بسزایی خواهد کرد.
خواص چغندر در درمان بیماری ها
- التهاب را کاهش می دهد
کولین موجود در چغندر باعث تقویت حرکات عضلانی،خواب،یادگیری و حافظه می شود.کولین با جذب کردن چربی،باعث می شود امواج عصبی انتقال پیدا کنند و باعث کاهش التهاب مزمن شود.
- پیشگیری از سرطان
در چغندر به مقدار فراوانی رنگدانه بتاسیانین وجود دارد که از رشد کردن سلول های سرطانی جلوگیری و پیشگیری می کند.ماده های نگهدارنده ی موجود در گوشت (نیترات هایی که به عنوان مواد نگهدارنده ،برای طول عمر بیشتر گوشت ،استفاده می شوند)،ممکن است پس از ورود به بدن تبدیل به ترکیبات نیتروسامین شود که در آخر تبدیل به سلول های سرطانی می شود.آب لبو منجر به کاهش یافتن یا جهشی شدن سلول های تشکیل شده از این ترکیبات می شود.می توان از چغندر برای جلوگیی از سرطان های کولن،ریه و پوست استفاده کرد.
- جلوگیری از بیماری های چشم
افراد مسن عمدتا تحت تاثیر آب مروارید چشم قرار می گیرند که چغندر با داشتن بتا کارون(نوعی ویتامین آ) از آب مروارید چشم جلوگیری می کند، همچنین چغندر از بیماری ماکولار (در افراد سالمند وجود دارد) جلوگیری می کند.
- از کبد مراقبت می کند
لبو سرشار از مواد معدنی کلسیم، بتایین، ویتامینهای B، آهن و آنتی اکسیدان می باشد که بسیار مفید برای کبد چرب است.
لبو قرمز به کاهش سنگ صفرا منجر می شود.فیبری که در چغندر وجود دارد باعث دفع سموم از بدن می شود.چغندر با داشتن روی و مس از سلول های کبد محافظت می کند.
- بیماری های قلبی
چغندر کلسترول خوب را افزایش می دهد و باعث کاهش کلسترول بد می شود.با مصرف کردن چغندر، شرایط هایی مانند آترواسکلوروز، حملات قلبی و سکته مغزی به میزان چشم گیری کاهش پیدا خواهد کرد.
- به نواقص زایمان کمک می کند
ویتامین ب یکی از ویتامین های موجود در چغندر می باشد که به شکل گیری ستون فقرات جنین کمک بسزایی می کند. به همین دلیل اکثر پزشکان چغندر را برای زنان باردار پیشنهاد می دهند.
- از مشکلات تنفسی جلوگیری می کند
یکی دیگر از ویتامین های موجود در چغندر،ویتامین C می باشد که این ویتامین آنتی اکسیدان قوی است که برای سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.چغندر دارای بتاکاروتن طبیعی است که از سرطان ریه جلوگیری می کند.
⇐ پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از وضعیت جشنواره ها و محصولات جدید تهرانسلر، صفحه اینستاگرام ما را دنبال نمایید.